Artık Vakit E-Devlet Dönemidir!

Vatandaş-Devlet ikilisinin arasındaki iletişimin temelinde devletin vatandaşı için var olduğu gerçeği yatıyor ama acaba bu ne kadar gerçek? Bunlar arasında etkileşim doğuracak iletişim kanalları ne kadar açık olursa, o kadar vatandaşın refahı, mutluluğu, huzuru ve güveni sağlanır.Buna örnek E-Devlet uygulamasını alabiliriz aslında. Bunlar arasındaki iletişimsizlik ilk başta vatandaşın devlete, devletinde vatandaşına olan güven ve sahiplenmesini yok eder. Güvensizlik ise ülkede demokrasi ve insan haklarının gelişmesini ve yeşermesini önler.

Bu bağlamda, bir tek devletin vatandaşına değil, vatandaşın da devletine kolay erişebilmesi ve etkileşim, iletişim ve paylaşım içinde olması oldukça önemlidir. Buna örnek olarak benimde twitterdan takip ettiğim Gençlik ve Spor Bakanımız Suat KILIÇ‘ın Twitter hesabını çok aktif kullanması ve gelen twitterlar sayesinde bir çok yurda gece baskınları yaptığını biliyoruz. Bazı duyumlara göre artık KYK yurt müdürleri sürekli twitterdan Suat KILIÇ’ı takip ediyormuş ki haberini alalım bize mi geliyor acaba diye? Günümüze kadar bu devlet-vatandaş / vatandaş-devlet arasındaki iletişim ve etkileşim ağırlıklı olarak yazışma (karasal posta), yüz yüze görüşme, telefon ve faks gibi iletişim araçlarına dayalı olarak sağlanmış ve uygulanmıştır… Ama artık tabiki bu ikilemin böyle kalmayacağı çok açıktır. Günümüzde ise internet kullanımın artması bu alanında yaşanan hızlı gelişmeler bu araçlara alternatif ya da destek olabilecek yeni araçlar sunmuştur. Eskide kalan iletişim araçlarında önemli farklı özellikleri olan bu yeni iletişim araçlar devlet-vatandaş iletişimi ve etkileşimi geliştirmede ve etkili kılmada önemli fırsatlar sunmaktadır. Ancak, bu yeni araçların yapısına ve ruhuna uygun yasal, yönetsel ve örgütsel düzenlemelerin yapılması gerekmektedir.

Benim ayrıca en çok merak ettiğim sorulardan biride -ki geçenlerde bunu Düşün Taşın Derneğinde konuşmuştuk-; Mevcut sosyal medya (facebook, twitter gibi) özellikle son 1 senedir gözle görülür bir artış göstermekte, ailemden babamın bile twitter hesabı açması, aklıma şunu getirdi? Acaba bundan sonraki evre ne olacak?

Onur Reha YILDIRIM
İstanbul – 27.01.2012 – 01.11

Benzer Yazılar

Henüz yorum yapılmamış

Yorum Yazın

Su elementleri kullanabilirsiniz : <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Arama
RSS
Beni yukari isinla