Bilisim Dünyasi ve Hukuk Iliskisi

Artık bilindiği üzere hukuk ve bilişim dünyasının yolları kesişmiştir. 70’li yılların sonlarında IBM (International Business Machines) ilk kişisel bilgisayarı geliştirmesiyle birlikte internet üzerinden işlenen suçlar başlamış oldu. Böyle bir olgu geçmişte olmamasına rağmen şimdilerde hukuk fakültelerinde, kolluk kuvvetlerinde (Bilişim suçları polisi gibi), devletin diğer kurum ve kuruluşlarında yer edinmeye başlamıştır bu konu.

Bu “Bilişim Dünyası ve Hukuk İlişkisi” konusu geçmişte mahkemelerde bilinmemekte, dahası ilgili savcı ve hâkimler İnternet’teki sitelerin nerede barındırıldığı, alan adlarının nasıl alındığı, ip adresi gibi en alt düzeydeki bilgilere bile sahip değillerdi. Ne yazık ki adli düzeyde üst mevkilere gelmiş kişiler, internet dünyasına varsa ailesindeki çocuklarından duymaktaydılar. Hayatımıza sosyal medya girmesiyle –ki bu üzüntü vericidir – adli mecradaki kişiler yüzlerini internete döndüler. Tabi ki bu sıkıntıyı birileri gördü ve Adalet Bakanlığı nezdinde “Yargı Bilişim Kurumu Başkanlığı” ve “Ulusal Bilgi Güvenliği Teşkilatı” kurulması için 24. Yasama Dönemi’nde bu konu üzerinde çalışmaların başlandığı şeklinde duyumlar alınmakta…

Özellikle bilişim suçlarıyla ilgili olarak hâkimler ve savcılar olsun, gerekse Emniyet Teşkilatı olsun artık gerekli düzenlemeleri yapıyorlar ve hakkını veriyorlar. Bunun ilk örneklerinden biri UYAP uygulamasıdır. “UYAP’ın ana amacı, zaman kaybetmeden adaletin yerine getirilerek vatandaşın mağdur olmasını engellemek, Türkiye Cumhuriyeti Adli Sisteminin işleyişinin güvenirliğini ve doğruluğunu koruyarak sisteme hız kazandırmaktır. Yargıtay Bilgi Sisteminin de UYAP kapsamına alınmasıyla, adliyelerde başlayan süreç kesintiye uğramadan ve zaman kaybedilmeden devam edecek, böylece teknoloji adaletin hizmetinde olacaktır. Bu kapsamda UYAP, Adalet Bakanlığı ve bağlı kuruluşları bünyesinde yürütülen faaliyetlerin ve yargı sistemi ile ilgili işlevlerin bilgisayar yardımıyla tam entegre bir şekilde otomasyona geçirilmesidir.” (1) (Tanım)

Kariyer açısından bu konuya baktığımızda ise; Mevcut durumda ve gelecekte, “Hukuk Fakültesi” ve “Adalet Meslek Yüksek Okulları” mezunları, sosyal medya uzmanları bu konularda yetkin bilgilere sahip olmalıdırlar ki, insanlar mağdur edilmesin. Mağduriyet kısmından sonra ise bu konularda kendini iyi yetiştiren insanlar, globalleşen mevcut yapıda kariyerlerine bir artı olarak ekleyecekler ve kişisel gelişim açısından da kendilerine çok şey katacaklardır.

Onur Reha YILDIRIM

İAU Hukuk Fakültesi Öğrencisi

1 – UYAP Resmi Web Sitesi

Not: Ayrıca yazı Kariyer Atölyesi’nde de yayınlanmıştır.
http://www.kariyeratolyesi.com/bilisim-dunyasi-ve-hukuk-iliskisi

Benzer Yazılar

Yorumlar

Yorum Yazın

Su elementleri kullanabilirsiniz : <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Arama
RSS
Beni yukari isinla