Facebook’un İmzaladığı Gizlilik Anlaşması

Facebook yetkilileri, ABD hükümeti ile yaptığı bir anlaşma sonucunda; “Facebook” sosyal paylaşım sitesi, tüm mahremiyet haklarına erişim hakkını ABD hükümetine de veriyor.

Son kullanıcı açısından olaya bakarsak, bu olay tüm gizlilik konularının daha basitleştirilmesi için çok önemli rol oynayacak gibi görünüyor. “Facebook”, Google ve Twitter‘ın yolundan giderek bu anlaşmayı imzaladı ya da imzalamak zorunda bırakıldı. Özellikle son olarak Google’in “Gmail Hesapları” için gönderdiği son mail, gizlilik konusunda kullanıcıları çok düşünüdürmüştü.

Asıl mesele ise; büyük sorunun Amerika’dan daha ziyade AB ve Almanya‘da çıkacak olması gibi görünüyor. Şu sıralar ekonomi ile ilgileniyor gibi görünselerde, özellikle Facebook’a login olduğunuz zaman facebook dışında girdiğiniz diğer sitelerin de -eğer facebook application’ı kullanıyorlarsanız- “Facebook” tarafından takip edilebiliyor olması bu ülkelerin çok fazla hassasiyetle uygulanmaya çalışan verilerin korunması konusuna çok da uygun gibi gözükmemektedir..

Özellikle gizliliğin korunması hususu, önümüzdeki 1-2 senede gittikçe daha da önem kazanacağına kesin gözüyle bakılıyor. Bu durum gündemimizin en üst sıralarında çıkacaktır emin olunuz. Şuan ki internet ve sosyal medya siteleri, lokasyon bazlı hizmetler gibi çeşitli hizmetlerle ilk çağı yaşıyorlar. Tabi ki orta çağa hızlı geçecekker. Bunun sebebi ise; akıllı telefonların kullanımının çoğalması olarak gösterilebilri. Ama yine de önümüzdeki 5-10 yıl içerisinde bu konuda alınacak daha çok yol var. Şuan ki mevcut yapıda kullanıcıların bilgileri çok önemli, çünkü milyarlarca dolarla ölçülen büyük bir değeri var. Buna Türkiye’de örnek “Turkcell” verilebilir. “Database&Veritabanı” satma diye tabir edilen bir durum var. Ama hangi anlaşma imzalanırsa imzalansın şirketler, bunları kendi amaçlarına uygun bir şekilde kullanmanın yolunu her zaman bulacaktır.

Bu tür kullanımlar her şekilde kullanıcılara zarar verecek. Çünkü; bu şirketler istesenilse de istenilmese de kullanıcının isteğine aykırı şekilde kullanacaklar. İnternet ilerlemesi için her tarihi olguda olduğu gibi “birilerinin acı çekeceği” deneyimler yaşanması gerekiyor ve gerekecek. Şimdilerde bilgi güvenliği ve paylaşımı nedir diye kullanıcılara sorsak, çok detaylı bunun üzerinde düşünen ve dikkat eden çok fazla kişi bulamayız muhattap. Fakat günlük hayatında bilgilerinin paylaşılmasından dolayı istenmeyen reklam uygulamalarına maruz kaldığını veya bu siteler tarafından klasifiye edilerek sürekli izlendiğini “anlayan” kullanıcılar zamanla ulaştıkça, o zaman bu sitelerin “velinimeti” olan kullanıcılardan baskı gelmeye başlayacaktır.

Orta vadede teliflerden sonra bu verilerin dolaşımı işi de bir uluslararası sözleşmenin konusu olabilirse belki bir çözüm bulunabilir.

Onur Reha YILDIRIM
İstanbul / 21.02.2012 / 00.00
Not: Bazı alıntılar mevcuttur!

Not: PDF Hali için TIKLAYINIZ!

Benzer Yazılar

Henüz yorum yapılmamış

Yorum Yazın

Su elementleri kullanabilirsiniz : <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Arama
RSS
Beni yukari isinla