Yeni Trend: Bulut Bilişim (Cloud Computing) Teknolojisi

Son zamanlarda sıkça duyduğumuz “Bulut Bilişim”… Artık işletmelerin yeni gözdesi haline gelmeye başlayan bulut bilişim, yazılım, donanım ve network altyapılarının kurum dışına çıkarılmasını sağlıyor. Bu kullanıcılar açısından, ihtiyaç halinde ağ üzerinden çalışan uygulamalardan da uzaktan yararlanmalarını sağlıyor.

Bu aralar Ttnet’de bu konuda atağa kalkmış durumda. 1 sene öncesine kadar Netdisk sistemiyle ücretsiz olarak alan sağladığını duyursa da, şimdi kullanıcılara gönderdiği e-mail ve karasal postalarda 50 GB alan karşılığında 4,99 TL ile bu hizmeti alabileceğimize dair bilgi verilmekte. Bu parayı vermek istemeyenler için 1 GB deneme paketini ücretsiz alıp kullanabilirsiniz.

Esasında fark etmeseler bile İnternet kullanıcıları bir süredir bulut servislerinden faydalanıyor. Örneğin Dokümanlar, Takvim, Gmail gibi Google hizmetleri; MSN Live, Hotmail, Windows Uptade gibi Microsoft hizmetleri ve mobil aplikasyonlar tamamıyla bulut üzerinden verilen internet servisleri arasında.

Alman Telekom’un iştiraklerinden T-Systems, bulut bilişim hizmetleri branşında Avrupa’nın önde gelen kuruluşlarından. Telekom yönetim kurulu üyesi Reinhard Clemens, bulut bilişim alanında yatırım yapmaya devam edeceklerini belirtiyor: „Bulut uygulamaları, bilişimde önlenemez bir teknolojik trende dönüşmüş durumda. Bu alanda güvenlik konusunun belirleyici önem taşıdığının ve başarının ölçütü olduğu noktasında herkes hemfikir.”

Schleswig-Holstein eyalet hükümetinin veri korunmasından sorumlu üyesi Thilo Weichert de bulut bilişimde güvenlik konusunun henüz yeterince ciddiye alınmadığına dikkat çekiyor: “Bulut bilişim, açık kalp ameliyatlarına benzetebileceğimiz bir riskle bizi karşı karşıya bırakıyor. Önce işlemi yapıyor, sonuçlarına daha sonra göz atıyorsunuz. Belli koşullar altında sorun yaşanıyor ise risk de var demektir.”

Veri güvenliğinin önemini son olarak Sony şirketinin 100 milyona yakın müşterinin bilgisinin çalınması da ortaya koydu. Uzmanlar, son gelişmeye Sony’nin veri güvenliği konusundaki ciddi açığının neden olduğu konusunda görüş birliği içinde. Alman Telekom yönetim kurulu üyesi Reinhard Clemens de bulut bilişimde güvenliğin önemine inanıyor. Clemens, “Veri güvenliğinin ciddiye alınması, bu anlayışın sürekli güncel tutulması gerekiyor. Maalesef bu düşünce tüm dünyada olduğu gibi Almanya’da da tam anlamıyla yerleşmedi” diyor.

Almanya Federal Bilişim Daire Başkanı Cornelia Rogall-Grothe, ağ teknolojilerine dayalı bulut bilişim uygulamaları karşısında temkinli davranmaya çağırıyor. Rogall-Grothe, “Bilgisayar sistemlerimiz giderek artan oranda uluslar arası çalışan suç örgütlerinin hedefi haline gelmektedir” diyor.

Şu bir gerçek ki; “Bulut Bilişim” sosyal medyadan sonra yeni en büyük iş alanı olacak gibi. Bu yüzden “Bulut Bilişim” konusunda geç kalınmamalı… Ayrıca örnek verecek olacaksan “Ubuntu One”, Ubuntu kuran herkese 5 GB ücretsiz alan vermekte..

Bazı bilininen Bulut Depolama hizmeti veren yerler;

  • Dropbox
  • Ubuntu One
  • Windows Live Skydrive
  • Google servisleri (Google Dökümanlar, Picasa…)
  • Mobile Me
  • iCloud
  • iOmegaCloud
  • Box.net
  • Ttnet Netdisk
  • Slax Drive

Onur Reha YILDIRIM
İstanbul / 24.03.2012 / 10.31

Not: Ayrıca Ulaştırma Bakanı Binali YILDIRIM’ın farklı bir bakış açısıyla “Bulut Bilişim” i anlattığı videoyu izlemenizi tavsiye ederim.. :):)

Benzer Yazılar

Henüz yorum yapılmamış

Yorum Yazın

Su elementleri kullanabilirsiniz : <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Arama
RSS
Beni yukari isinla